Erzincan tulum peyniri AB’den coğrafi işaret tescili aldı


Avrupa Birliği (AB), Erzincan tulum peynirinin coğrafi işaret tescilini resmen onayladı.
AB Komisyonu, Türkiye menşeli bu peynirin menşe korumalı isim siciline eklenmesini tamamladı.
TULUM PEYNİRİNİN ÖZELLİKLERİ
Erzincan tulum peyniri, koyun sütünden üretiliyor.
En az 4 ay boyunca koyun veya keçi derisi ile bidonlarda olgunlaştırılıyor.
Peynirin rengi kırık beyaz, yapısı dağılgan, tadı ise zengin ve tuzlu olarak tanımlanıyor.
BÖLGENİN DOĞAL KOŞULLARININ ETKİSİ
Peynir, bölgenin eşsiz coğrafyası, yerel bitki örtüsü ve iklim koşullarının süt bileşimine ve tadına doğrudan etkisiyle farklılaşıyor.
Geleneksel yöntemler ve yerel bilgi birikimiyle üretimi sağlanıyor.
AB’DE KORUMA ALTINDA
Tescil kararıyla Erzincan tulum peyniri, AB ülkelerinin tamamında koruma kapsamına alındı.
Artık bu peynir sadece belirlenen şartnamelere uygun şekilde ve tescil edilen bölgede üretilebilecek.
AB’den coğrafi işaret alan diğer Türk ürünleri arasında Gaziantep baklavası, Malatya kayısısı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Edremit zeytinyağı gibi çok sayıda yöresel ürün bulunuyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)Gülnihal Kaya
Editor
Haber Kaynak : ENSONHABER.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”